De prijs van de lening

Wat is nu eigenlijk de prijs van de lening en waar moet ik op letten bij het afsluiten?

Omdat er bijna altijd geadverteerd wordt met de maandelijkse lasten van een lening is bij de consument het idee ontstaan dat het maandtermijn van de lening iets zegt over de prijs van het krediet. Dit is echter in negen van de tien gevallen absoluut niet zo.

Het maandtermijn zegt eigenlijk niets over de prijs van het krediet. Laat u dus niet misleiden.

Even een overdreven voorbeeld: Als u via de Budget Advies Groep 10.000 euro zou kunnen lenen met een maandtermijn van 10 euro, dan zou u kunnen denken dat dit het goedkoopste krediet is wat u ooit heeft gezien. Dat u er vervolgens 3000 maanden over doet om de lening terug te betalen en derhalve 20.000,- aan rente heeft betaald wordt dan achteraf pas duidelijk. Het bleek een heel duur krediet.

Het rentepercentage bepaald eigenlijk altijd de prijs van het krediet.

Dit is een feit, het rentepercentage van de lening bepaald de prijs van de lening. De overheid begrijpt dit ook en heeft alle kredietaanbieders verplicht het jaarlijkse rente percentage te vermelden in offertes en op contracten. En om bij de consument goed te laten doordringen dat dit het kostenplaatje van het krediet is, staat er bij dit rentepercentage vermeld dat het om het "jaarlijkse kosten percentage" gaat. Dat is het prijskaartje van het krediet.

De looptijd van het krediet heeft ook invloed op het prijskaartje.

De looptijd van de lening is ook belangrijk voor het uiteindelijke kostenplaatje. Elke maand dat u geld verschuldigd bent aan de bank kost u rente. Hoe korter u geld leent, des te minder rente u uiteindelijk heeft betaald. Andersom natuurlijk ook, hoe langer u geld van een bank leent, des te meer rente u heeft betaald aan het einde van de looptijd. Omdat de overheid graag ziet dat u hiervan op de hoogte bent is het verplicht voor banken om het totaal bedrag aan rente te vermelden op in ieder geval de contracten.

Langere looptijd betekend vaak een lagere maandlast.

Dat klopt. Omdat u de geldlening over een langere tijd mag terugbetalen kan het aflossingsdeel in het maandtermijn verlaagd worden, immers u mag er langer over doen om het schuldbedrag terug te betalen. Hoe langer de looptijd, hoe lager het maandtermijn. En dat is meteen de valkuil.
Een voorbeeld: Stel u ziet een mooie auto en u bent voornemens vier jaar in deze auto te gaan rijden. U wilt de aankoopprijs voldoen middels een lening. U laat een maandtermijn berekenen welke bij een looptijd van vier jaar hoort. U schrikt van de hoogte van het maandtermijn en u komt erachter dat u een dergelijk bedrag niet kunt missen per maand. Dan bent u wellicht snel geneigd voor een langere looptijd te kiezen omdat dan het maandtermijn lager wordt en wel door u te betalen is.
Er gebeuren nu echter twee vervelende dingen. Ten eerste gaat u langer aan de lening betalen dan de tijd dat u in de auto gaat rijden. Het risico bestaat dus dat u na vier jaar de auto niet meer in bezit heeft, maar u nog steeds moet betalen aan de lening. Ten tweede gaat de door uw gekozen langere looptijd er voor zorgen dat u meer rente betaald. Door de langere looptijd wordt het krediet dus duurder. Wat heeft het krediet u dan uiteindelijk gekost en zo ook dus de auto. Het is een moeilijke beslissing, maar beter is het dan om naar een auto te kijken met een lagere aanschafprijs.

Design en realisatie: Only-IT

Budget Advies Groep

Hartelijk dank voor uw aanvraag. U zult binnen enkele minuten een bevestigingsmail van ons ontvangen opdat u zeker weet dat wij uw aanvraag in goede orde hebben ontvangen. Wij vragen u deze mail aandachtig door te lezen

Bevestigingsmail wordt verzonden naar:

Indien u binnen een paar minuten nog geen email heeft ontvangen, controleert u dan uw spambox...

U kunt dit scherm nu afsluiten..

Budget Advies Groep

Hartelijk dank voor uw aanvraag. We zullen zsm contact met u opnemen.

U kunt dit scherm nu afsluiten..